Hoe gaat haptotherapie in zijn werk?

Hoe gaat haptotherapie in zijn werk?

Haptotherapie maakt gebruik van gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking.

Een sessie start vaak met een gesprek. In de intake zal dit vooral gaan over hoe het met je gaat en wat je hulpvraag is. In vervolg sessies kijken we vaak kort terug op de tussenliggende periode. Hoe is het je vergaan (wat heb je gevoeld, ervaren en geoefend) en hoe gaat het nu met je. Zo bepalen we hoe we verder gaan met je hulpvraag.

De ervaringsoefeningen zijn er om “aan den lijve” te ervaren hoe jij reageert op alledaagse situaties. Onbewuste patronen kunnen zo voelbaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe je gevoelsmatige reactie van invloed is op je bewegen, handelen, denken en voelen. Hoe maak je verbinding/ contact met anderen of hoe ga je om met druk? Voor deze ervaringsoefeningen worden soms hulpmiddelen gebruikt (b.v.  balansmat, een wiebeltol, een oefenbal, touw of ballen). Met elk van deze hulpmiddelen kunnen oefeningen gedaan worden die jou laten voelen hoe je beweegt door het leven en/ of wat je automatische reacties zijn. De kracht van deze oefeningen zit hem in het feit dat in de praktijkkamer vaak hetzelfde gebeurt wat er in het dagelijks leven ook gebeurt.

Binnen de haptotherapie speelt de (affectieve) aanraking een belangrijke rol. Aanraking is de meest directe vorm van contact. De directe affectieve, aanraking nodigt uit om jezelf en de ander te voelen, te openen, te verbinden en te verzachten. Maar hoe doe jij dat? Hoe reageer je op de aanraking? Waar worden wensen en grenzen kenbaar? Hoe kan je openen en sluiten? Hoe kan je verbinden en verzachten? Samen kunnen we op zoek gaan naar jouw mogelijkheden. Dit kan op de behandelbank gebeuren, maar kan ook verweven worden in de ervaringsoefeningen.  

Het kunnen, durven en willen openen voor contact/aanraking is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe groot het verlangen daar naar misschien wel is. Samen respectvol op zoek naar jouw grenzen maar ook mogelijkheden in het contact en de aanraking kan heel waardevol zijn. Aanraking gebeurt alleen in overleg met jou en in jouw tempo. Maar ook als aanraking (nog) niet gepast is hebben we voldoende mogelijkheden. Bij twijfel of vragen, neem vooral contact op met mij.

 Algemene gegevens
KVK nummer : 75103788

AGB code praktijk: 90-068123
Persoonlijke AGB Code: 90-109116
Lidnummer VVH: 830 A

 Liane Besselink
GZ-Haptotherapeute
Telefoonnummer: 06-11844389
info@haptotherapie-lianebesselink.nl